SVR-Natuurcamping Alberthoeve

Rust, Ruimte en een prachtige omgeving in het Drents-Friese Wold (tussen Diever, Appelscha, Zorgvlied, Oude Willem en Vledder)

Drenthe is niet voor niets de Fiets- en wandelprovincie van Nederland. Ervaar het zelf!

Fietsen in het Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold kent een fijnmazig netwerk van fietspaden. Fietspaden zijn in 3 categoriën te onderscheiden; verharde paden, halfverharde paden en zandpaden voor ATB'ers. De verharde paden van asfalt en beton zijn ongeveer 2 meter breed, de halfverharde paden van schelpen of zand-betonmix zijn smaller. Terreinfietsen is alleen toegestaan op onverharde paden die deel uit maken van een route. Er is ca 50 km tracé voor ATB routes uitgezet.

De meeste verharde paden zijn ook geschikt voor gebruik met een scootmobiel. De sfeervolle schelpenpaden bieden de fietser een scala van mogelijkheden om het park in al zijn schoonheid te verkennen. Of het nu door het Aekingerzand, Berkenheuvel of het Doldersummerveld is, steeds is het landschap weer verrassend anders. Er zijn goede kaarten te koop en boekjes met fietsroutes. Vraag ernaar bij het informatiecentrum en het bezoekerscentrum. Ook digitaal zijn verschillende routebeschrijvingen te downloaden. Zowel in Appelscha als in Diever worden elk jaar fietsvierdaagses gehouden.

Meer informatie en diverse routes : http://www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl/activiteiten/fietsen-0 


Wandelen zoveel u wilt!

In het Drents-Friese Wold is ruim 130 kilometer wandelpad beschikbaar, verdeeld over meer dan 30 gemarkeerde rondwandelingen. Deze wandelingen vindt u ook terug op de wandelkaart van het nationaal park. Deze kaart is te koop bij de bezoekerscentra, TIP-kantoren en diverse recreatiebedrijven. Langs twee natuurpaden staan informatieborden die u meer inzicht geven in de natuur langs de wandelroute. Bij de TIP's  zijn ook beschreven wandelroutes te koop, onder meer door Berkenheuvel.

Ook zeker de moeite waard voor een langer verblijf is het Peter Nijhoff pad.

Wandelen met de hond

Honden zijn van harte welkom in Nationaal Park Drents-Friese Wold. De algemene regel is dat honden aan de lijn moeten. Binnen de afrastering van het Aekingerzand zijn honden helemaal niet toegestaan in de periode 1 maart tot en met 15 augustus vanwege op de grond broedende vogels. En honden zijn verboden bij de zwemplas Canadameer vanwege de hygiëne voor zwemmers. Binnen de afrastering van het Doldersummerveld zijn honden ook niet welkom vanwege broedende vogels. Om aan de wensen van hondenbezitters tegemoet te komen, is er door Staatsbosbeheer een gemarkeerde wandeltocht voor hondenliefhebbers en hun viervoeter uitgezet waarbij de hond grotendeels los kan. De 'natte neuzenroute' begint bij het bezoekerscentrum in Appelscha en is 6.5 km lang. De wandeling gaat door het bos langs slingerpaadjes en karakteristieke bomen. Daarnaast zijn er losloopgebieden. Meer informatie over losloopgebieden in de folder(pdf, 4.2 MB). Ten noorden van het Canadameer is een nieuwe waterplas aangelegd. Deze is speciaal bedoeld als spartelvijver voor honden en paarden.

Meer informatie en diverse routes :http://www.nationaalpark-drents-friese-wold.nl/activiteiten/wandelen-0/